Иновативна финансова грамотност и умения на 21 век за нашите деца

5 умения за успех, които да изградите у вашите деца

5 умения за успех, които да изградите у вашите деца

За родителите няма по-голяма радост да видят вече порасналите си деца как успешно се справят с предизвикателствата на самостоятелния живот, как ценят себе си, уважават околните  и се гордеят с  това, което правят.  От нас, родителите, зависи дали ще подготвим детето си за "полет", като му помогнем да изгради стабилни навици за успех,  предприемчивост и съпричасност. Ето нашите съвети!

1.Научете ги да планират мечтите си!

„Човек  е  голям колкото големи са мечтите му!“ – тази популярна фраза носи много истина, но също така е вярно, че има дълъг път от мечтата до нейната реализация.  Не преставайте а окуражавате децата си да мечтаят и заедно с това им помогнете да се научат да превръщат мечтите в цели и да си правят план за постигането им.  Може да започнете да поставяте основите на това полезно умение още в ранна детска възраст. Например, вашият малчуган мечтае за онази страхотна количка с дистанционно. Не му казвайте „не може“, не му предлагайте да чака Коледа. Вместо това,  заедно направете план как да се постигне желаното. Проверете и сравнете цената на количката в няколко магазина, а после съставете план как и за колко време да се набавят нужните средства – било то чрез спестявания от джобни, заплащане на „работни дейности“ и т.н. Визуализирайте плана – действа изключително мотивиращо. Заедно направете табло с картинка на желата цел и плана за постигането, като редовно отбелязвате напредъка.

2.Научете ги да се трудят!

Никой не иска детето му да израсне като човек, който очаква всичко наготово и непрекъснато е нещастен, защото това не се случва. Лошата новина е, че родителите могат да винят с себе си за това! Ако изпълнявате всички желания на детето си, ако не поставяте изисквания и няма задължения и отговорности, то вие залагате основите на бъдещо разочарование и неуспех. Затова определете домашни задължения, съобразени с възрастта им и съблюдавайте спазването им.  Не е нужно да се съобразявате с това дали децата ви харесват тези задължения.  Когато вършат нещо, което не им допада особено, те се научават на воля и дисциплина. 

3.Научете ги да работят за парите си!

Не, не е пресилено! Децата обичат да виждат резултата от труда си и се гордеят с него. Наред с обичайните домашни задължения, добър вариант е да „назначите“ детето си на работа, отнова съобразена с възрастта му. Това могат да са различни по вид дейности, извън обичайните домашни задължения. Определете „цена“ на тези дейности и направете график за изпълнението им и определете ден за отчитане на работата и нейното заплащане – не е нужно да са големи суми, важен е принципът. Ще се изненадате колко горди са децата от това, че сами са спечелили парите си. Заедно с това,  стимулирайте предприемчивостта и инициативността им. Например, помогнете им да организират разпродажба на стари играчки или щанд за изработени от тях предмети или набрани от градината череши.

4.Научете ги на лична отговорност!

Няма успял човек, който непрекъснато да вини останалите за неудачите си.  Поемането на лична отговорност е съществено качество и има отношение и към областта на финансите. Все пак, нашите деца ще живеят в свят, в който сами ще трябва да поемат отговорността за своето благополучие. Затова е добре, още докато са малки, да се научат да планират добре и да носят отговорност за решенията си.  Има много начини  как да се походи по този въпрос. Ето един пример: определяте бюджет за детето си за развлечения в парка, като го оставите само да решава как да похарчи парите си (което не изключва вие да го посъветвате). А ако ги похарчи набързо, само за едно от забавленията, не му додавайте допълнителни средства, въпреки молбите. Да, не е лесно и за вас, и за детето, но това е урок, който се помни.

5.Научете ги на съпричастност!

Всички ние искаме да живеем в общество от съпричастни хора, които искат и умеят да си помагат, да живеят и успяват заедно.  Покажете им как да помагат на хората, които са в по-неизгодно положение, как да даряват пари, време и умения за другите. Заедно правете дарения, участвайте в благотворителни акции и общественополезни дейности. Само така светът ще стане по-добър – такъв, какъвто го искаме за нашите деца!

 

 

Тел: +359 2 952 25 16
Е-mail: office@financialiteracy.eu
Фондация Инициатива за финансова грамотност
Адрес: бул. "Витоша" №72, София 1463, България