Иновативна финансова грамотност и умения на 21 век за нашите деца

Кристина Петрова: „Как да отгледаме финансово независими и свободни деца?"

Кристина Петрова: „Как да отгледаме финансово независими и свободни деца?"

За поредна година NN България ще се включи в „Академия за родители". На 23 февруари в Музейко ще говорим за финансовото планиране и управлението на личните финанси с фокус върху развитието на децата и техните нужди.

В епохата на компютри, смартфони, множество спортни и други развлекателни дейности децата живеят в свой собствен свят. Те нямат ясна представа за източниците на средства, за реалната стойност на парите и връзката между тях и други ценности.  За тях важното е да ги има. Дори и ние като родители не всеки път знаем какво да им обясним или как отрано да се погрижим за финансовото бъдеще на своите деца.  В рамките на „Академия за родители“ консултантите на NN България ще предоставят информация как чрез ефективно управление на личните финанси всяко семейство може да подпомогне реализирането на детските мечти.

2. Освен емоционално, как можем да подкрепяме децата си?

К.П.:  Всеки от нас си е задавал въпроси дали може да осигури финансово децата си и дали трябва да бъде отговорен за тяхното финансово бъдеще. Става въпрос  за онази финансова обезпеченост, която ние като родители можем да им дадем, но от която, ако ги лишим, те могат да пропуснат  да се възползват от възможности, които късметът им е предоставил. При липсата на средства реализирането на тези възможностите е невъзможно.

3. Какъв съвет най-често давате на своите деца във връзка с управлението на личните финанси?

К.П.: На първо място ги уча да спестяват пари и да не харчат всичко, което имат, за неща, които не са им необходими. Помагам им в поставянето и изпълнението на важни за тях финансови цели, като купуването на ролери или колело за лятото. Винаги внимавам подкрепата от моя страна да допълва (дори понякога да представлява по-голямата част) събраните от тях средства. Уча ги да ценят парите. 

4. Кои са най-често допусканите родителски грешки?

К.П.: Грешка би възникнала ако ние, като родители, не умеем да управляваме парите си или не спестяваме за различни нужди. Смятам, че в момента, в който решим да бъдем родители, дори това все още да не е факт, трябва да си дадем сметка дали разбираме от финанси и ако не, както понякога се случва, да се обърнем за съвет към експерт.

Тел: +359 2 952 25 16
Е-mail: office@financialiteracy.eu
Фондация Инициатива за финансова грамотност
Адрес: бул. "Витоша" №72, София 1463, България