Иновативна финансова грамотност и умения на 21 век за нашите деца

Малки уроци за децата и парите

Малки уроци за децата и парите

Децата са нашето истинско съкровище! Готови сме на всичко, за да получат най-добрия старт в живота! Искаме да ги научим да бъдат щастливи, успешни и добри хора. Искаме   да могат да „навигират“ в съвременния свят.  И няма да изненадаме никого с твърдението, че умението да управляват парите си ще им  помогне да го направят успешно.

Въпросът е дали ние, родителите, водим този важен разговор - за парите.  Не, не става дума за израза „нямам пари да ти го купя..“. А за малките уроци, които може да даваме на нашите деца за това как да си поставят цели и как да финансират реализацията им.  Не е нужно, дори е вредно да чакаме, докато станат тийнейджъри и тогава да подхванем темата.  Когато искаме да изградим добри навици у нашето дете – например, да казва „благодаря“ –  го учим на това, докато е още малко. Замислете се над това :)

Ето и нашите 5 малки урока за парите, които и най-малките могат да разберат :)

1.Парите не идват от банкомата и тяхното количество не е неограничено

„Ако нямаш пари, вземи от машината!“ – тези думи на невръстния палавник няма да изненадат никой родител. Повечето деца свързват парите с банкомата и вярват, че именно тази машина прави парите. Важно е да им обясним, че парите ги изкарваме ние, родителите, с нашата професия, знания, умения, труд. А също, и че парите не са в неизчерпаемо количество, само чакащо да задоволи прищевката на любимия наследник.

2.Има разлика между „Искам и Нуждая се“

Ако успеете да обясните тази разлика и да я въведете като норма, вие със сигурност сте създали един от най-важните финансови навици у вашето дете. Можете да започнете с малки неща – например да обсъдите с детето дали наистина има нужда от нова дреха, играчка и т.н. или просто много му се иска да я има (или пък на вас). Всъщност, това е упражнение и за вас самите!

3.Целта е важна – включително и при спестяването на стотинки в касичката

Поставянето на цели и последователните усилия за постигането им е важен житейски урок за това как да постигнем успех. И той важи в пълна степен по отношение на финансите. А малките уроци могат да започнат с малките спестявания в касичката, която повечето деца имат и с удоволствие пускат стотинки в нея. Поговорете с детето си какво иска да направи със спестените пари, дали има цели – най-често, какво иска да си купи :)  И заедно направете план за действие!

4.Парите могат да „работят“ за теб

Истината е, че тази концепция е чужда и на част от родителите. Но е важна! Поиграйте на банка с детето си, като определите лихва, която да начислявате върху спестяванията му. А после заедно наблюдавайте как те растат.

5.Примерът сте Вие!

Известно е, че децата следват примера на родителите, възпроизвеждат съзнателно или не техния модел на поведение.  Замислете се какъв модел по отношение на парите задавате вие на вашите деца. Има значение дали живеете ден за ден, дали харчите не според джоба си и затъвате в дългове. Но  винаги има възможност да промените финансовите си навици.  И по този начин да положите основите на добро финансовото бъдеще на своите деца!

 

Тел: +359 2 952 25 16
Е-mail: office@financialiteracy.eu
Фондация Инициатива за финансова грамотност
Адрес: бул. "Витоша" №72, София 1463, България