Иновативна финансова грамотност и умения на 21 век за нашите деца

Защо не разполагате с пенсия и как да промените това?

Защо не разполагате с пенсия и как да промените това?

Научете четири начина да започнете да спестявате за мечтаното пенсиониране

Обикновено това, с което се занимаваме в момента, е наш основен приоритет. Да отложим днешните си планове за друг времеви период може да бъде свързано с неудобство и финансови загуби. Може би ще ви бъде по-лесно, ако се съсредоточите върху нещата, които трябва да свършите днес или през следващата седмица. Това, обаче, може да спре развитието на бъдещите ви приоритети, което означава, че ще мине по-дълъг период от време преди да можете да им обърнете внимание или да ги завършите. По-лошото е, че за много хора пенсионирането може би не изглежда съвсем реален момент от човешкото развитие, защото ако през целия си съзнателен житейски път винаги сте работили, може да се окаже трудно да си представите какво точно ще се случи, когато вече не работите. Това все пак ще ви помогне да си направите някои конкретни предварителни планове.

Ето и няколко от нашите най-добри съвети за побеждаване на инерцията. Научете как да започнете да спестявате.

Съвет № 1: Започнете на чисто. Определете конкретна дата от която ще започнете да спестявате за пенсионирането си. Такава би могла да бъде някоя от традиционните дати, свързвани с новото начало, като рождения ви ден или следващата нова година. Изберете дата и включете тази задача в календара си. Ефектът от съзнателното ново начало може да ви помогне и да ви мотивира да започнете да правите различни промени в живота си. Защо първата от тези промени да не е спестяване за пенсионния ви фонд?

Съвременният живот е изпълнен с изисквания и всички ние живеем под непрекъснатия натиск на потока от информация. Имаме сметки за плащане, неща които трябва да бъдат свършени в определен срок, вещи или преживявания, за които трябва да спестяваме. Как тогава да дадем приоритет на пенсионните си нужди, когато вече имаме за какво да мислим?

Съвет № 2: Опростете процеса с опциите по подразбиране. Например: автоматизирайте спестяванията си, като ги включите в Доброволен пенсионен фонд, в който ще инвестира дори и вашият работодател или пък създайте автоматичен спестовен план при вашия банков или друг доставчик на финансови услуги.

Може би ще ви се стори сложно да решите какво точно трябва да предприемете в бъдещ план. В края на краищата не бихме могли да знаем какво ще се случи тогава. Ако автоматично отделяте малка парична сума за пенсиониране, ще имате една задача по-малко, за която да се притеснявате. Уверете се че месечната сума, която отделяте, е достатъчно висока, за да даде резултат, когато му дойде времето. Може да мислите, че не разполагате с достатъчно пари, за да започнете да спестявате, но няма гаранция, че в бъдеще нещата ще станат по-лесни. Дори малките суми, които отделяте редовно, ще нарастват през годините. Също така, някои планове, от които можете да се възползвате, предлагат и допълнителни данъчни облекчения.

Съвет № 3: Започнете да заделяте за пенсионирането си от по-рано, за да увеличите максимално ползите за себе си. Това може да се окаже много важно, ако приходите ви не се увеличават. За да видите разликата, започнете да отделяте определена сума. Изчислете натрупването – можете да съставите графика, която редовно да следите. Помислете за крайната цел и какво точно означава тя за вас. В днешно време банките говорят много за финансовите възможности. Да се възползвате от тези възможности означава, че трябва да имате знания и умения, за да направите така, че вашите пари да работят за вас.

Съвет № 4: Помислете за бъдещото си „Аз“. Представете си годините ви като пенсионер с богати и цветни детайли. Това е животът, който можете да имате, ако започнете да отделяте пари за него още днес. Кой искате да бъдете и какво искате да направите, когато се пенсионирате? Може би си представяте да се отпуснете у дома, без да се тревожите за света навън, или бихте искали да завършите университет, да ремонтирате къщата си или пък да пътувате по-често?
Сигурно ще си кажете, че сега не е точният момент за това, че сте прекалено млади, за да започнете да спестявате за "златните си години", или може би ще си кажете, че щом не сте спестявали за пенсиониране когато сте били по-млади, сега вече е твърде късно. Съществува наистина лесен отговор на вашите съмнения - без значение кога започвате да спасявате или колко точно спестявате, все пак този вариант е доста по-доходоносен, отколкото ако не сте направили нищо до този момент.

Разбира се, да отделяте от месечните си доходи за бъдещото ви пенсиониране може да означава, че днес ще разполагате с по-малко пари, и мисълта, че ще доверите спестяванията си в чужди ръце, може никак да не ви харесва. Всъщност, професионалистите в областта на финансите са добри в управлението на пари, тъй като са добре обучени именно за това. Желанието ви да упражнявате цялостен контрол в повечето случаи може да ви изиграе лоша шега.

Предприемайки решителни действия вие ще почувствате, че наистина упражнявате контрол върху бъдещето си. Инвестирайте емоциите си, както и парите си: мотивирайте се да поемете отговорност.

Тел: +359 2 952 25 16
Е-mail: office@financialiteracy.eu
Фондация Инициатива за финансова грамотност
Адрес: бул. "Витоша" №72, София 1463, България